header

Ungdomsarbetslöshet

Detta var något av det bästa jag sett vi kommit fram med. Läs och begrunda

 

 I dessa dagar tar ungefär 100.000 ungdomar runt om i hela landet studenten. För allt för många kommer det att innebära ett steg ut i arbetslöshet. Arbetslösheten bland ungdomar ökar kraftigt. I april månad var 14,9 procent av Sveriges ungdomar mellan 16-24 år öppet arbetslösa. Det är en ökning med drygt två procentenheter sedan samma tid förra året. För ungdomar mellan 16-19 år är läget särskilt allvarligt. 17 procent av ungdomarna i denna ålderskategori är öppet arbetslösa. Kristdemokraterna kan inte acceptera en utveckling som innebär att tusentals ungdomar redan från början hamnar utanför samhällets gemenskap.

Därför presenterar vi fem förslag till hur vi kan minska ungdomsarbetslösheten och ge ungdomar en ljusare framtid:

1. Låt bemanningsföretagen ta ansvar för arbetslösa ungdomar

Bemanningsföretagen har redan bevisat att de är framgångsrika i att ge ungdomar jobb då 21% av deras anställda är mellan 21-25 år.Hela bemanningsbranschen har cirka 10 000 kundkontakter varje dag. Detta är en möjlighet som måste utnyttjas. En annan fördel är att bemanningsföretagen har en närhet till arbetsmarknaden som inte AMS kommer i närheten av.

2. Stoppa förslaget att slopa yrkes- och studievägledningen

3. Inför en ordentlig lärlingsutbildning i gymnasieskolan

4. Nystartsjobb för 20-24-åringar med slopad arbetsgivaravgift

5. Utveckla ungdomspraktiken

 

Larry Söder – Kristdemokrat.