header

Avslag om kommunal folkomröstning

Ibland blir man väldigt förvånad och nästan lite kränkt som medborgare, säger jag som förtroendevald. nästan 2600 personer i Kungsbacka kommun har skrivit på ett upprop om kommunal folkomröstning för valfrihet inom barnomsorgen. Detta har kommunstyrelsens arbetsutskott avslagit med hänvisning till att det inte tillhör den kommunala kompetensen.
Uppenbarligen tillhörde det den kommunala kompetensen i Karlstad,Uppvidinge och Örkeljunga som genomfört folkomröstningar men inte i Kungsbacka. Vi Kristdemokrater har lagt en motion i sammma riktning som detta folkupprop. Det är uppenbart att viljan inte finns hos övriga partier utan Kristdemokraterna själva står för ökad valfrihet inom barnomsorgen. Som kommentar skulle jag vilja säga att jag både är ledsen och arg. Arg för att man avslår ett bra förslag där medborgarna får säga sin åsikt. Ledsen för att man behandlar människor vilja genom namninsamlingar på ett sådant sätt. Vad hade de övriga partier förlorat på att genomföra folkomröstningen. Kostnaden beräknas till 200 000 vilket jag tror är en hög siffra.
Det återstår att se om dessa 2600 som skrivit på för folkomröstning ger sig med detta svaret.

Larry Söder – Kristdemokrat.